Czas na nowy wpis. Postanowiłem dodać moje nowe odkrycie, czyli Makaron Soba (pszenno-gryczany), podany z krewetkami i pieczonymi pieczarkami.
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- Makaron Soba 100 g
- krewetki 70g
- pieczarki 180 g
- pomidor 55g
- burak 50g
- ser typu feta 10 g
- masło 10 g
- czosnek 2 ząbki (14g)
- roszponka 20 g
Sposób przygotowania:
- Pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy na masełku.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek bądź przeciśnięty przez praskę. Kiedy pieczarki i czosnek się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej bez skórki).
- Nasze składniki dusimy, aż pomidory stworzą sos (tzw. rozgotują się).
- Teraz! Dodajemy wyczyszczone krewetki, dusimy ok. 4-5 min w sosie i pieczarkach.
- Gotowanego buraczka miksujemy, na gładką masę (możemy do naszego musu dodać, element pikantności, może to być tabasco bądź sos sriracha).
- Makaron Soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu ( gotuje się 3 min).
- Na talerzu układamy rukolę.
- Kładziemy na rukolę makaron Soba, na wszystko kładziemy nasz przygotowany sos, z pieczarek pomidorów z krewetkami.
- Całe danie uzupełniamy musem z buraka, oraz skruszonym serem feta.

I gotowe !! Smacznego
Wartość posiłku. !
Całe danie zawiera ok. 587 kcal. W czym zawiera:
Białka 38,2 g, Tłuszczu 12,4 g, Węglowodany 81,7 g w tym 5,52 g Błonnika.
Zostaw ślad po sobie w postaci komentarza ! Jeżeli masz jakiekolwiek pytanie napisz do mnie: dietoznawca2018@gmail.com
Oraz zapraszam Cię na mojego intagrama : @dietetycznasugestia ! Gdzie również pojawiają się ciekawe rzeczy.
Pozdrawiam !!!
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować. 😋
OdpowiedzUsuń