Dziś postanowiłem dodać przepis na mało skomplikowaną zupę !
Pomysł na tą zupę, zrodził mi się w dniu kiedy kompletnie nie miałem ochoty wychodzić z domu na zakupy. Czy jednym słowem zupa jest zrobiona z produktów znalezionych w lodówce, no i poza nią!
Oczywiście, przepis podaje na jedną porcję. !!
Także, ja dodałem do zupy:
- Mięso z piersi kurczaka - 100 g
- Pieczarki - 198 g
- Pomidor - 100 g
- Kolby kukurydzy marynowane (ja użyłem z Tao Tao) - 20 g
- Ogórek konserwowy - 20 g
- Marchew - 45 g
- Ser typu feta - 20 g
Ja do wykończenia, użyłem jeszcze mus z buraka, który przygotowany miałem do dania dnia poprzedniego.
Jak to zrobić?
- Kurczaka myjemy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy. Aby przygotować kolejne składniki. Nasz kurczak przejdzie bardziej aromatem przypraw. Oczywiście, najlepiej byłoby go zostawić na noc w lodówce (Ale kto w tych czasach, ma tyle czasu na zabawę :) ).
- Pieczarki, marchew, myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy w paski. Pieczarki możemy pokroić w plasterki bądź półplasterki kto jak woli.
- Pomidora, najlepiej sparzyć i obrać z skórki, aby później w naszej zupce nie pływały nam kawałki skóry z pomidora.
- Marynowaną kukurydzę jak i ogórki kroimy w większe kawałki. Aby czuć je potem w naszej zupie Habeo.
- Kiedy nasze składniki są już przygotowane. Naszego kurczaka wrzucamy, do garnka i zalewamy szklanką wody, tak aby się chwilę pogotował. Dodając w między czasie liść laurowy jak i ziele angielskie.
- W następnej kolejności dodajemy marchewkę pokrojoną w paski i gotujemy razem z kurczakiem przez ok. 10 min. Po czym do całości dodajemy pieczarki i pomidory.
- Wszystko razem gotujemy do miękkości kurczaka jak i marchewki. Oraz tak aby pomidor się rozgotował i stworzył tzw. sos. Na sam koniec dodajemy naszą kukurydzę oraz ogórka. Oraz przyprawiamy do smaku jak lubimy.
- Kiedy zupa będzie gotowa po ok. 40-50 minutach. Wykładamy na talerz, na samej górze przyprawiamy musem z buraka, oraz całość posypujemy serem feta.

I gotowe ! Smacznego <3
Aaaaaa! Jeszcze wam pomysł jak przygotować mus z buraka, którego użyłem do wykończenia mojej zupy Habeo,
Składniki:
- Burak - 1 burak
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka
- Ksylitol (może być cukier) - 1 łyżeczka
- Ulubione przyprawy
- Chrzan (nie wymagany) - ja po prostu lubię ! - ile lubicie tyle dodajcie <3
Sposób przygotowania:
- Buraka gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości.
- Po ostudzeniu buraka, miksujemy go w blenderze na gładką masę, w między czasie dodając, ocet, ksylitol, przyprawy oraz chrzan.
- Doprawiamy tak aby nasz mus nam smakował.
I gotowe ! Nasz mus do dań przygotowany. Również można go spożywać jako surówka do dań !
Całe danie zawiera:
ok. 449 kcal, w tym:
64,8 g Białka; 63,6 g Tłuszczu; 99,9 g Węglowodanów !
ZAPRASZAM WAS NA MOJEGO INSTAGRAMA : @dietetycznasugestia !!
Komentarze
Prześlij komentarz